25 mars 2025

Våffeldagen

 



Våffeldagen är en sentida benämning på Vårfrudagen (Marie bebådelsedag), en kyrklig högtid som historiskt sett också fått markera vårbrukets början. Enligt evangelierna var det den här dagen som jungfru Maria fick klart för sig att hon var havande. Evangelierna berättar att ärkeängeln Gabriel nedsteg till Maria och meddelade att hon skulle föda Guds son nio månader senare.

Så där nu vet vi det - svar från min googling, liksom bilden.

Idag blir det våffelkaffe för mina goda vänner och nästan grannar - de återvänder nu till södra Tyskland (efter en för snöfattig vinter här... ) 

Våfflor hör till min kultur! Våffeljärnet - som då inte var elektriskt - var framme då och då , speciellt då det kom "främmen" i min uppväxt. 

Receptet? Ja det blir ungefär så här.    

Kaffestugans våfflor

125-150 gr smör smältes

8 dl -  1 liter mjölk , rör ner smöret, vispa ner 1 dl grahamsmjöl och  1,5 tsk salt, en halv tesked hjorthornssalt ( eller bakpulver i nödfall), ca 8 dl vetemjöl eller tills smeten har "lagomt motstånd" och avrunda med ca 1 dl kallt vatten. Låt stå!

Gör smeten i god tid så den får svälla och "mojsa" till sig. 

Hjortron och grädde till är det bästa  -  ibland räcker det med lite strösocker på.

Uppdaterat recept sen i morse!

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Det var likadant hemma hos oss .., mamma gräddade ofta våfflor när vi hade besök! Pappa ville helst ha mjuka våfflor som man kunde vika ihop, men mamma, hon propsade på att frasvåfflor var ju det enda rätta ,-).

Hjortron sa...

Minnen!