29 december 2016

Så skriver lifeblog om förr i väla

Tänk er följande.
Juldagsmorgon.
En liten by inbäddad i djup snö. Det var 60-tal så det fanns både affär och post och så bönhuset. Bönhuset finns kvar men inte som bönhus tror jag.
Ja, då jag tänker efter så finns husen där post och affär fanns också kvar. Men för det mesta obebodda.

Julotta i bönhuset!
Det var min mor och jag, två farbröder och predikanten. Vi kunde ha varit flera - det fanns nästan hundra själar i byn den tiden...
 Levande ljus. Stämningsfullt. Lyssnade till de olika rösterna som sjöng psalmerna.
Ja, mest mammas och predikantens.
Och så avslutningen  Jussi Björling O Helga Natt  spelad på grammofon. Ja, det var nåt trubbel med tekniken (!) så vi fick höra den en och en halv gång.

Det är ett tillfälle man minns hela livet.

Har inte tagit fram dagboken från den där dagen. Då kunde jag ju rapporterat utförligare!!
Jojo, jag har skrivit dagbok länge, slutet av 50-talet. Har några bredvid mig och slog upp fredag den 11 oktober 1963 - efter att ha rapporterat om väder och vind och vad som spelades på radion så skrev jag:
- " Nu börjar man bli rädd. Igen, Idag stoppade ryska militärvagnar amerikanska på motorvägen  vid Berlin i Väst-Tyskland. Det är allvarligare än det har varit på flera år nu.
Idag avled Edith Piaf (48 år).
I den stora dammkatastrofen i  Italien har många tusen omkommit..."

Dammkatastrofen? Var tvungen kolla upp vad det var
Hittade detta:
.Klockan 22.35 på kvällen den 9 oktober 1963 utlöstes ett enormt jordskred till följd ett häftigt regnväder, kombinerat med tredje tömningen av dammen. Cirka 260 miljoner kubikmeter skog, jord och stenar föll med hög hastighet och skapade en 250 meter hög svallvåg som kastades över dammkanten. Dammkonstruktionen skadades lindrigt men de mänskliga och materiella förlusterna nedanför dammen blev fruktansvärda. 1450 människor omkom när byarna Longarone, Pirago, Rivalta, Villanova och Faè totalförstördes. Räknar man även med mindre byar i området Ero e Casso och Codissago ökade antal omkomna till 1909. Stora materiella förluster orsakades även av den lufttrycksvåg som följde flodvågen. 

2001 släpptes en spelfilm om katastrofen i Vajont som på italienska hette ”Vajont, La diga del disonore”.

                   
Ja, så kan det bli då man öppnar en gammal dagbok. Ska ringa min jämngamla väninna och fråga varför hon slutat som hembiträde i en familj den 12 oktober 1963. "Orsaken till att hon slutat skulle hon berätta för mig då vi träffades - och inte per telefon..... Jag har glömt om jag nånsin fick veta ..


Undrar också hur vanligt det är nu för tiden att man börjar sin arbetsbana som hembiträde???
(Jag började på växeln! Vet nån vad det är? Var också "barbiträde"! Jojo. Något senare var jag "monotypeoperatris" .... ) Vad har ni jobbat som ?

Lef o må
3 kommentarer:

Anonym sa...

Kul att du har nytta av utfyllnaden ..

Anonym sa...

Finns det fortfarande hembiträden? Hade barnflicka själv till mina två,2 och 5 år, när jag började jobba 1971, eftersom daghem skrämde vettet ur mig. Har växt upp med otaliga dock, de flesta snälla, mycket unga och odugliga på att laga mat.Lunchen kunde bestå av ett kokt ägg och en ask Pipaluk. Fast jag blev vuxen ändå. :-) Mitt första arbete var i en fabrik, AB Elof Malmbergs sportartiklar. Jag sorterade hund och katthalsband bland annat, och titulerades passflicka. Men sådana jobb finns ju inte idag på gott och ont.

lifeblog sa...

Tack för en bra kommentar!! "Passflicka"! Sortera hund- och katthalsband - och du blev inte kränkt av den sysslan och inte längtade du efter att jobba med MEDIA!!'
Vad var "Pipaluk"?? Hembiträden .. ja, det är väl aupair? Men då jag tänker efter kanske de också har försvunnit??
Ja, tänk att det blev folk av oss ändå .........
Gott Nytt År!
Ser fram emot dina inlägg (som jag "prenumererar" på så jag inte missar dem...)