15 juli 2015

Fläderblomssaft





Receptet gäller för 3 liter

Ingredienser

  • 3 citroner
  • 2 liter vatten
  • 2 liter strösocker
  • 2 krm natriumbensoat
  • 50 g citronsyra
  • 35 fläderblomsklasar

Gör så här:

Lägg blomklasarna i en stor bunke. Skiva citronerna och lägg ner dem i bunken. Koka upp vattnet och rör i sockret. Låt det smälta. Rör ut citronsyra och natriumbensoat i lite av sockerlagen och blanda ner. Häll den heta lagen över blommorna. Låt bunken stå övertäckt i 3 dygn på sval plats. Rör om då och då. Sila saften genom silduk. Häll saften på rena flaskor, fyll ända upp och sätt på skruvkork. Förvara svalt.

PS Jag tog inte natriumbesonat och tog  mindre strösocker för jag hällde saften i plastflaskor och frös ned! Silade helt enkelt först genom ett durkslag med större hål och sedan genom ett "vanligt" nät-durkslag. (Om man inte hittar en lämplig silduk ...)

Otroligt gott och doftar verkligen sommar och trädgård! 

Inga kommentarer: