28 juni 2015

Sommaren kom kl 15 lördag den 27 juni 2015 och om Ingmarsspelen

Från Ingmarsspelen 28 juni 2015


Precis så var det! Plötsligt var det sommar!
Idag var det +25 - och det var en sommartradition! Hör det inte till att se Bygdespel så här års?
(Ja, hur skulle det se ut i januari? Nå, varför inte? )
Nu, hör det inte till min tradition att gå varje år men nu blev det av.
Strålande sol men med en svalkande vind då och då, skönt.

Tänk, den gången då Nåsfolket på scenen klev upp i hästskjutsarna  OCH en regnskur precis kom och  vi alla i publiken ställde oss upp och tog på oss regnkläder - och - ja, det såg ju ut som om vi alla skulle bli med till Jerusalem!!

Det här är vad det handlar om - jag har kopierat från Ingmarsspelens hemsida:


Ingmarsspelen uppförs i autentisk miljö på stranden av Västerdalälven varje sommar i Nås. Det är en dramatisering av Selma Lagerlöfs bok Jerusalem i Dalarne (1901), den första delen som handlar om Nåsbor, som greps av en väckelse och beslöt att utvandra till Jerusalem. Den som ledde väckelsen, Hellgum, har en viktig roll. Mot honom står den unga Ingmar, som blir trogen hemmet och gården men som måste överge sin käresta, Gertrud. Hon står en tid under onda naturkrafters inflytande och vill då hämnas på Ingmar. Men slutligen förlåter hon honom och följer sin tidigare kallelse att resa med till Jerusalem. De själsliga konflikterna i pjäsen framställs med övertygande kraft. Tidigt förstod samtidens konstnärer storheten i Selma Lagerlöfs berättelse. Victor Sjöström och Svensk Filmindustri producerade bl.a. filmer (1918-1925) om dessa sekelskiftsöden från Sverige och Dalarna. Regissören Billie August gör om bedriften för den vita duken och för SVT 1996.
1958/59 dramatiserar Rune Lindström texten till pjäsen Ingmarsspelen. Varje sommar sedan urpremiären den 4 juli 1959 har Ingmarsspelen framförts på den plats i Nås där de verkliga händelserna inträffade i slutet av 1800-talet. Äventyren, dramatiken och grunden till den av Selma Lagerlöfs berömda skildring då 37 Nåsbor under påtryckning av en karismatisk väckelsepredikant bestämmer sig för att lämna allt och utvandra till Jerusalem har resulterat i en sommarteater som uppförts i mer än 50 år.


Många glada återseenden idag - sitter här nöjd och solbrynt efter helgen.
Hoppas ni också har det bra.

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Här är det långt ifrån somrigt .., och dom där solarna som man ser på väderleksrapporten, ja, dom är i alla fall inte i landet Halland.
Regnstänk på fönsterrutorna .., svalt ute.

Låter härligt med bygdespelet och mest ler jag åt regnskuren då alla reste sig upp :)

Elisabet. sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.