8 november 2010

Har ni lust med ett korvgille?

Nu är jag här med bjudning nr 44 ur "100 bjudningar" från 1933 Smaklig måltid!

KORVGILLE
"Till korvgille på landet bjuds grannar och vänner på hösten efter svinslakten.
Man har då under flera dagar förberett gillet med att bereda korv av flera slag. 
Blodkorven utgör bjudningens huvudrätt. Då gästerna kommit bjudes på kaffe med dopp, vilket senare består av hembakat vetebröd och småkakor. En timme därefter sätter man sig kring matbordet, där resultatet av husmoderns arbete efter slakten dukats upp. Där finnes smör och bröd, köttbullar, kokta ägg och ättikssill, varm kokt fläskkorv med nykokt potatis, leverpudding, stekt leverkorv och blodkorv, till vilken serveras stött kanel och socker  samt smält smör. Någon efterrätt brukas icke. Som måltidsdryck användes hembryggt öl."

Recept:                           Gammaldags blodkorv
1½ kg fläskkött, 1 hjärta, 2 njurar, 300 gr kokt späck, 7 gr stötta nejlikor, 10 gr stött vitpeppar, 1½ msk stött mejram, salt, 1 liter svinblod, köttspad, socker, russin, 5 franskbrödskivor.
Köttet kokas, avkyles och skäres tillika med späcket i små tärningar. Alla kryddorna blandas med köttet. Brödet överhälles med köttspad. Alla ingredienserna blandas i blodet så att det blir en tjock massa, som fylles i korvskinnen. Korvarna ombindas väl och läggas i en gryta i kallt vatten som sakta bringas i kokning. De äro färdiga då man sticker en vispkvist igenom och på denna icke visar sig något blod. De serveras varma. Kunna även stekas i skivor.

Inga kommentarer: