18 november 2009

Ingefärspäron - Inkokta päron i novemberdiset



Här kommer ett tips på en gammaldags dessert,
och så nöjd man är att beskåda (klicka på bilden!)den immiga krukan i kylen!
Torkad ingefära får koka med päron och ger dem en härlig smak.
Recept:

2 kg fasta, mogna, päron (vi hade Conference)
Lag:
7 del vatten
11 dl (1 kg) strösocker
1/2 dl nypressad citronsaft
4-5 bitar torkad ingefära (ca 15 g)
Koka upp vatten, socker och citronsaft till lagen
tillsammans med ingefäran delad i mindre bitar
(och inknuten i gasväv el annat tunt tyg).
Sockret ska smälta helt, det tar minst 5 minuter.

Skala päronen, skrapa bort ytterskiktet på skaften och
lägg ner päronen i lagen undan för undan.
(Jag gjorde "plan botten" på dem så de kunde stå upp tjusigt vid serveringen!)

Koka upp lagen med päronen och låt sedan päronen sakta sjuda tills de är mjuka,
ca 30 minuter.
Prova med sticka. Ta upp ingefäran.
Häll päron och lag i väl rengjorda glasburkar och sätt genast på lock.
Förvara burkarna kallt. Päronen kan också frysas i sin lag.
Servera med (hand)vispad grädde och/eller glass.
Saffranspäron, myntapäron, basilikapäron och vaniljpäron är variationer på temat. Googla!
Apropå ingefära: Jag rev färsk ingefära, fördelade i plastfolie och frös ner - går utmärkt!

Inga kommentarer: