Enbärsdricka
Plocka ris med grova grenar upp till ca 5 mm + ev bär (svarta el blå) ej nödvändigt
Obs ej färska bär på våren - det blir besk smak.
Skölj riset.
Skölj riset.
Packa riset i en syltkittel, häll på vatten så det täcker.
Koka försiktigt - ej stormkoka - tills riset sjunker och vattnet fått lite färg, ca 30 - 45 minuter
Ta upp riset och sila (durkslag) ner avkoket i en stor hink med lock.
Medan vattnet är varmt ha i 1 kkp strösocker per liter avkok, låt smälta, rör ev om
(Obs vårt Extra för en extra god dricka :
om du har 10 liter avkok: byt ut en kkp strösocker mot farinsocker,
tillsätt ett litet paket russin
och
ev också en näve torkade humlekottar)
Svalna till 30- 35 grader! Rör i jäst, beräkna ett "hörn" av ett jästpaket till 10 liter avkok.
(En fjärdedels paket till 20 liter)
Obs enklast: lös jästen först i lite av vätskan och rör ner.
Låt stå över natten, helst i ett dygn, i rumstemperatur.
Ös bort allt ytskum (jäst, russin och ev barr!)
Tappa på buteljer. Vi tog 1,5 liters plastpetflaskor.
OBS! Låt stå kallt i två-tre dygn.
Öppna försiktigt annars .....
Smaka! Njut?!
Hållbart max två veckor. (Oöppnat och svalt)
OBS Fyll ej på flaskor före jäsningen !
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar