19 maj 2007

Ät riktigt smör!

Ikväll är jag verkligen på gång! Tre inlägg på raken om "tvärtom"-ätandet


Sverige lider av fettskräck och fett­epedemi. Hur sjutton hänger det ihop?
– Jo, ju mindre fett vi äter, desto mer snabba kolhydrater stoppar vi i regel i oss, säger Aftonbladets kostexpert Ulrika Davidsson. Och snabba kolhydrater höjer insulinhalten i blodet, vilket i sin tur binder fett. Vill du i stället minska fettinlagringen är knepet att dra ner på kolhydrater, men öka på fettet. Bannlys alla lightprodukter och frossa i nyttigt fett som avokado, nötter och frön. – I stället för lättmargarin och mager ost ska du äta riktigt smör, ost och grädde, men i lagom mängd, säger Ulrika. Men allt fett är verkligen inte okej. Det fett som finns i just lightprodukter, halvfabrikat samt i kakor, chips och godis är härdat fett och transfetter som kroppen inte kan göra sig av med på naturlig väg. – Det slaggar igen kärlen, höjer kolesterolen och ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, säger Ulrika. Krångligt? Se kroppen som en kamin, där fettet är vedträna. Utan dem brinner det inte.

Inga kommentarer: